Сметана

Сметана - продукт слов'янського походження з багатовіковою історією. У давнину його виготовляли шляхом збору вершків з поверхні молока, яке скисло, а потім давали скиснути і їм. Сьогодні процес виготовлення сметани відбувається за рахунок сепарації. Цей метод допомагає виокремити з молока високожирні вершки, в які потім додають спеціальні бактерії, що їх сквашують і роблять кислими.
Рецепт приготування
- Вершки (жирність 10-20%) пастеризувати й охолодити до температури 30-34°C.
- Закваску розсипати рівномірно по поверхні вершків. Через хвилину перемішати.
- Помістити в термостат на 8-10 годин, температура 35-°C (мультиварка, режим йогурт або йогуртниця).
- Витримати в холодильнику 8-12 годин за температури 5-°C для дозрівання (збільшення кислотності).
- Готову сметану зберігати в холодильнику.
- Термін реалізації 7-14 діб.
Інші статті
Маасдам - голландський напівтвердий сир швейцарського стилю в основному з коров'ячого та іноді з козячого молока. Для сиру Маасдам характерні великі дірки та солодкаво-горіховий смак. Третій за популярністю голландський сир після Гауди та Едаму.
Камамбер - це французький жирний сир, приготований із цільного коров'ячого молока. Нюанс у приготуванні цього сиру полягає в тому, що молоко обов'язково має бути високої якості. Тому корови пасуться на спеціальних окремих пасовищах. Сир має тонку плісняву скоринку, колір продукту може бути від ніжно кремового до насиченого цегляного відтінку.
